Beter voor de natuur; laten we verduurzamen

Herken je dat gezegde; de ene zijn dood is de ander zijn brood. Dit is een veel gebruikt gezegde voor bijvoorbeeld een baan die ze gebruiken. Wanneer je het gezegde letterlijk neemt, kun je het ook zien als het leefgebied wegnemen van dieren, om planten te verbouwen die worden verkocht om voedsel of drinken van te maken. Echter is het zo dat hiervoor het leefgebied van bedreigde diersoorten als de orang-oetang of tijgers moet worden gekapt of ontbost. Kan dat nou niet anders? Zeker wel! RSPO is hiervan een heel erg goed keurmerk. Wil je weten waar RSPO voor strijd en wat het allemaal doet? Lees dan verder.

RSPO

RSPO is een Engelse organisatie die als keurmerk dient om te kijken of je duurzame palmolie in je producten verwerkt. Duurzame palmolie is palm olie waarbij er geen ontbossing heeft plaats gevonden. RSPO zorgt ervoor dat jouw product op palm oil deforestation wordt gekeurd. Dat wil zeggen dat de RSPO kijkt of er met het maken van de palm oil deforesation heeft plaats gevonden en daarom is het goed om hier nader informatie over op te zoeken.

Wanneer er namelijk palm oil deforestation heeft plaatsgevonden voor het maken van deze palm olie, valt deze niet onder de naar duurzame palmolie. Palm oil deforestation wil namelijk zeggen dat de palm olie op een gebied is neergezet, waar het bos plaats voor heeft moeten maken.

Wanneer er geen palm oil deforestation heeft plaats gevonden bij het maken van jouw palm olie, betekent dit dat jouw palm olie valt onder de duurzame palmolie.

Waarom juist duurzaam?

Je zult je wel afvragen waarom duurzame palmolie zo belangrijk is. Wanneer je duurzame palmolie gebruikt, is het namelijk vaak zo dat deze duurder is dan normale palmolie. Dit komt doordat bij duurzame palmolie er geen ontbossing heeft plaats gevonden. Bij palmolie is dit meestal wel zo. Hierdoor wordt het leefgebied van zowel mens als dier in beslag genomen voor de akkers om meer oliepalmen neer te kunnen zetten. Met duurzame palmolie is het zo dat er geen beschadiging is geweest aan zowel de natuur als CO2 uitstoot.

Palmolie wordt gebruikt tijdens het maken van producten. Om vele dieren en hun leefomgeving te beschermen, helpt RSPO daarbij. RSPO is een Engelse organisatie die keurt of het product gemaakt is van duurzame palmolie. Door middel van de RSPO kun jij weten of het product dat jij koopt, gemaakt is van duurzame palmolie. Wanneer je dit weet zal je ’s avonds lekkerder slapen.

Geef een antwoord