Dashcam vrachtwagen; bescherming bij valse aangiften

 

Rijd jij in een vrachtwagen? Dan heb je er vast wel eens van gehoord. Misschien is het jezelf ook al overkomen: Iemand rijdt erg onveilig en brengt jou daardoor in gevaar. Achteraf doet deze persoon aangifte tegen jou. Super oneerlijk natuurlijk. Jij hebt niks fout gedaan. Hoe los je zoiets op? Hoe kan je laten zien dat het niet jouw fout is? Dat doe je met de dashcam vrachtwagen. Hoe het werkt? Dat lees je hier.

Wat is een dashcam?

Een dashcam voor vrachtwagens is eigenlijk een soort camera. Het is niet een gewone, standaard camera. Nee, deze camera filmt wat er gebeurd op de weg en werkt ook nog eens slim! De dashcam voor vrachtwagens ziet namelijk wanneer er iets gebeurd. Iemand vertoont onveilig rijgedrag, er botst iemand tegen je op of iemand rijdt agressief. De dashcam ziet dit en classificeert de gebeurtenis. Je krijgt dan een melding. De beelden van die gebeurtenis, ook al is het maar iets kleins, kun je dan vervolgens opslaan.

Videobewijs voor aangifte

De beelden die de dashcam heeft gemaakt en opgeslagen kun je dan gebruiken. Je kunt er zelfs aangifte mee doen. Jij hebt bewijs dat de andere bestuurder onveilig rijgedrag heeft vertoont. Wanneer de andere bestuurder beweert niks gedaan te hebben, wordt dit door de video ontkracht.

Dit werkt ook als iemand een valse aangifte naar jou doet. Jij kan dan in de opgeslagen video’s zoeken naar het moment dat je met deze persoon in aanraking bent geweest. Je laat vervolgens zien dat juist de ander onveilig rijgedrag heeft vertoont. Op deze manier voorkom je een boete hoewel je niks gedaan hebt. Zonder bewijs moet er namelijk op basis van wat beide partijen vertellen, een beslissing worden genomen. Die beslissing, zonder bewijs, kan niet goed voor jou uitpakken. Met een dashcam weet je dat je altijd bewijs bij je hebt.

Videobewijs dashcam voor de verzekering

Een dashcam kan ook heel fijn zijn voor jouw verzekering. Wanneer een verzekering beweert dat de schade aan jouw vrachtwagen door jouzelf komt, kun jij door middel van de dashcam laten zien dat dit niet is. De verzekeringsmaatschappij kan dan niet anders dan jou gelijk geven. Videobewijs is het bewijs wat het meest waterdicht is. De meeste verzekeringen vinden het niet prettig als ze je gewoon op het woord moeten geloven. Dat is ook begrijpelijk, omdat er altijd mensen zijn die fraude plegen. Met videobewijs weet je zeker dat ze jou geloven en dat ook jouw schade dus wordt vergoed.

Geef een reactie