Onderhouden van je tuinmeubelen doe je zo!  

Je net nieuw gekochte tuinmeubelen wil je het liefst zo lang mogelijk mooi houden. Goed onderhoud draagt daar zeker aan bij. Maar wat is goed onderhoud eigenlijk? Je tuinmeubelen schoonmaken is zeker een stap in een goede richting maar dat is lang niet het enige. Benieuwd hoe jij je tuinmeubelen het beste kan onderhouden? Je leest het hier!

Afspoelen en reinigen

Tuinmeubilair dat het gehele jaar door buiten staat moet minimaal twee keer per jaar een schoonmaakbeurt krijgen. Het liefste vaker als dit mogelijk is en de meubelen veel te verduren hebben gehad door bijvoorbeeld grote schommelingen met betrekking tot het weer. Wanneer je meubelen naar binnen gaan probeer ze dan in ieder geval schoon te maken voordat je ze in de opslag zet. Begin altijd met het afspoelen van je tuinmeubelen met wat water. Hierna kan je je tuinbank en tuinstoelen inzepen met wat vloeibare zeep of speciale tuinmeubelreiniger. Gebruikt het liefste een zachte borstel, zeker als je de meubelen nog nieuw zijn. De waslaag zit er namelijk dan nog op en deze wil je het liefste er zo lang mogelijk op laten zitten. Dit is namelijk een extra beschermlaag. Na het inzepen spoel je de meubelen weer grondig af zodat de zeep niet in het materiaal trekt.

Nabehandelen

Heb je een aluminium tuinset dan is deze stap over het algemeen niet voor jouw besteed. Aluminium tuinmeubilair hoeft namelijk niet nabehandeld te worden met olie of lak. Dit materiaal is over het algemeen zeer weersbestendig en heeft genoeg aan onderhoud met wat water en zeep. Wanneer je hout tuinmeubilair hebt is nabehandelen echter wel noodzakelijk. Tijdens het nabehandelen breng e een laag olie of lak aan die dient als beschermlaag. De beschermlaag die het meubilair heeft gekregen van de fabrikant zal er op den duur namelijk vanzelf vanaf slijten of zelfs helemaal niet hebben gehad. Aan jouw de taak om dit dan (nog een keer) te doen. Zorg dat je meubelen zo goed als droog zijn en laat de olie of lak minstens 15 minuten inwerken. Vaak staat de inwerktijd vermeld op de verpakking. Neem hierna de meubelen met een droge doek af en je tuinmeubelen kunnen er weer even tegenaan.

Extra tips

Naast bovenstaande stappen hebben we uiteraard ook wat extra tips voor je. Zo kan je nieuwe houten tuinmeubelen bijvoorbeeld het beste minimaal een maand buiten laten staan. Op deze manier wordt het hout ontvet en gaan de poriën van het hout als het ware open staan. De olielaag of laklaag zal daardoor veel beter blijven zitten. Gebruik daarnaast ook geen hogedrukreiniger voor je (nieuwe) tuinmeubelen. Deze is voorzien van zo’n krachtige waterstraal dat het je tuinmeubelen meer kwaad dan goed zal doen.

Geef een reactie