Een whiplash is gemeen en kan je leven ontwrichten

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat weten we allemaal. Zo ben je lekker aan het koken en zo zit je op de spoedeisende hulp om hechtingen in je vinger te laten zetten. Zo ben je lekker aan het wandelen en zo lig je languit op straat. Het ene moment ben je fijn aan het autorijden, muziekje erbij, het volgende moment is er een botsing. Allemaal vervelend, maar in veruit de meeste gevallen zal er geen blijvend letsel ontstaan. Maar heb je met je auto een flinke klap gemaakt, dan is het wel verstandig om jezelf goed in de gaten te houden. Een whiplash ontstaat in een fractie van een seconde, maar kan de rest van je leven voor problemen zorgen. En dat terwijl je misschien in eerste instantie niet eens last hebt.

Hoe ontstaat een whiplash?

Een whiplash ontstaat als je hoofd onverwacht en hard van voor naar achter of van de ene zijkant naar de andere zijkant wordt bewogen. Het meest duidelijke voorbeeld is een aanrijding. Stel. Je staat stil voor een verkeerslicht en de auto achter jou heeft dat te laat in de gaten en knalt achterop jouw auto. Dan gebeuren er heel wat dingen. Door de energie die dan vrijkomt zal jouw auto naar voren schieten, dat ziet iedereen. Maar wat je bijna niet ziet is dat ook je hoofd en je nek hard in beweging komen. Dit kan een whiplash vooroorzaken.

Maar dat merk je toch direct?

Dat is helaas niet altijd het geval. Wanneer je een aanrijding ondergaat, zit je ineens vol met adrenaline. Deze adrenaline zorgt ervoor dat je veel minder pijn voelt en dat je kunt handelen. Je zet je auto aan de kant en je belt de politie. Een ambulance bellen komt niet in je op. Toch is het wel verstandig om ook een ambulance te laten komen. Het is belangrijk om je goed te laten nakijken om zo erger te voorkomen.

Je leven lang last, dat wil niemand

Maar het overkomt je. Een whiplash kan flink ontwrichtend werken. Het kan ervoor zorgen dat je geheugen achteruit gaat, dat je minder goed uit je woorden kunt komen of zelfs dat je altijd maar hoofdpijn hebt. In dat geval is het belangrijk om een letselschade advocaat in de arm te nemen om de geleden schade te verhalen op de (verzekering van) de tegenpartij. Als jij door een whiplash (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt, dan kan een schadevergoeding heel belangrijk zijn.

Geef een reactie