Uitgaan in het nieuwe normaal

Na de coronacrisis zal het uitgaansleven nooit meer hetzelfde zijn. Of dat een positieve of negatieve verandering is, daar zijn de meningen nog over verdeeld. Het valt op dat veel jongeren het uitgaansleven missen en er erg naar uit zien om alles weer terug naar normaal te zien gaan, maar dat er ook een hoop mensen zijn die zich door de coronacrisis en de veranderingen in hun sociale leven die die meebracht inzien dat een avondje thuis op de bank zitten net zo gezellig kan zijn. Daarnaast kijkt men nu heel anders naar concerten en festivals, waar iedereen dicht op elkaar staat en je ook fysiek veel met elkaar in contact komt door de gedeelde ruimtes, drankjes, tenten, enzovoort. Doordat men nu zo gefocust in op dat alles schoon en ontsmet moet zijn en je elkaar ook als een soort potentiele besmettingsbron gaat zien na zo lang afstand moeten houden, kan er wel met zekerheid gezegd worden dat wat er ook gebeurt, het uitgaansleven zal nooit meer hetzelfde zijn in het 'nieuwe' normaal. Maar hoe ziet dat eruit?

Veranderingen

Als afstand kunnen houden een belangrijke factor is zal er veel veranderen aan de omvang van bijvoorbeeld clubfeestjes en festivals. Minder mensen tegelijk is niet altijd wenselijk doordat juist de hoeveelheid mensen, vaak een deel bekend en een deel onbekend, het uitgaan leuk maakt, dus om soortgelijke feestjes te houden zal de omvang van de zalen moeten worden veranderd. Tegelijkertijd zullen veel kleinere clubs misschien over gaan naar ander soort evenementen in bepaalde aantallen bezoekers en een andere vorm van muziek presenteren. Ook in hoe we omgaan met elkaar zal er natuurlijk veel veranderen. Het alert zijn op hoe schoon dingen zijn, hoe schoon anderen zijn en jij zelf, het afstand houden ook als je een openbare toilet of doucheruimte bezoekt op een festival.

Voor en nadelen

Veel jongeren zijn bang dat bovenstaande veranderingen het minder leuk zullen maken, puur omdat het nooit zo zal zijn als voorheen. Maar het kan ook een mogelijkheid zijn om juist andere aspecten te verbeteren, juist doordat we nu alles weer van de grond af op moeten gaan bouwen. Zo is het bijvoorbeeld heel interessant om te zien wat er met de alcoholconsumptie onder jongeren is gebeurd tijdens de coronacrisis, en wat dit ons vertelt over de gevaren van alcoholverslaving in het uitgaansleven. Door even afstand te nemen zien veel mensen in hoe ongezond deze leeftstijl al snel kan worden, en zal men zich in het nieuwe normaal hopelijk weer een stukje bewuster zijn van de risico's. 

Geef een reactie