Zorgen voor jezelf

Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen. Toch doen we dit te weinig. In onze maatschappij zetten we vaak liever anderen voor onszelf of kiezen we voor gemak. En het jezelf gemakkelijk maken is natuurlijk wel een beetje voor jezelf zorgen maar te veel is ook niet goed. ‘Alles met mate’ zoals mijn oma altijd zei. Maar voor jezelf zorgen kan soms als een hele taak voelen, zeker in de tijd waarin we nu leven. In deze blog vertel ik er over. Lees je mee?

Voeding en beweging gaan hand in hand

We hebben het allemaal al een keer gehoord: meer bewegen, gezonder eten. Maar pas als je dit een poos doet, merk je wat een enorm verschil dat uitmaakt op de kwaliteit van je leven. Ons lichaam wordt er echt gelukkiger van, je voelt je fitter en sterker. Natuurlijk mag je de innerlijke mens weleens verwennen maar in de westerse maatschappij lijkt dat soms eerder de norm in plaats van een uitzondering.

Voldoende rust

Het klinkt misschien tegenstrijdig met de zojuist genoemde ‘beweging’ maar het is belangrijk om genoeg rust te krijgen. Als je voldoende slaapt, kan je lichaam beter herstellen. Dit doet het namelijk wanneer je slaapt. Als je veel sport, ziek bent geweest of iets dergelijks, slaap je ook veel ter herstel. Maar het dagelijks leven vraagt ook om nachtelijk herstel ook al hebben we dat niet eens door.

Aandacht voor de zintuigen

Daarnaast moeten we gedurende ons hele leven aandacht houden voor onze zintuigen. We hebben allemaal weleens op een concert gestaan met suizende oren achteraf, of te lang en te dicht op een computerscherm gezeten. Het is belangrijk om goed voor je oren en ogen te zorgen, je moet er je hele leven meedoen. Maar slijtage kan natuurlijk altijd optreden. Gelukkig bestaan er hulpmiddelen zodat de kwaliteit van leven voor niemand achteruit hoeft te gaan. Met een gehoorapparaat bijvoorbeeld. Tegenwoordig vallen die amper op en hoor je toch alles, zoals het hoort.

Vraag om hulp

Maar naast die hulpmiddelen is het natuurlijk ook altijd prima om aan anderen om hulp te vragen. Je moet ook goed voor jezelf zorgen als je bijvoorbeeld niet goed ter been bent, dan wil je geen risico lopen als je de straat op gaat. Of misschien heb je wat dat betreft gewoon een helpende hand nodig bij bezigheden als boodschappen doen. Reik uit naar mensen in de omgeving en zoek naar organisaties. Er is meer mogelijk dan je denkt.

Geef een reactie